8 Mayıs 2014 Perşembe

GRUPLA SANAT ETKİNLİĞİ

ETKİNLİĞİ ADI: Boğaz Köprüsü

KULLANILAN MALZEMELER: Renkli toplar, buzdolabı poşeti, kartondan yapılmış balıklar, su, taş, rulo, artık materyaller.

ETKİLİK ÖNCESİ SOHBET: Etkinlik öncesinde öğretmen çocuklara hangi semtlerde oturduklarını, okula gelmek için köprüyü kullanan olup olmadığı, daha önce köprünün üzerinden geçip geçmediklerini sorar.Çocuklardan gelen cevaplar doğrultusunda farklı sorularda sorulabilir. Sohbet bittikten sonra öğretmen çocuklara bugün hep birlikte boğaz köprüsünü yapacaklarını söyler.

ETKİNLİĞİ UYGULANIŞI : Çocuklara renkli kartonlar dağıtılır.Çocuklar bu renkli kartonlara balık çizer, boyar ve keserler.Çocuklar bunları yaparken öğretmen boğaz köprüsüne ruloları yapıştırır. Çocuklar balıkları yaptıklar sonra her masa sırayla öğretmenin su ile doldurduğu buzdolabı poşetlerine balıklarını atar. Daha sonra sıra köprüsünün ışıklarına gelir. Çocuklar yine sırayla gelir ve köprünün iplerine renkli topları bağlar.Öğretmenin sınıfa getirdiği taş ve midyeler çocuklar tarafından denize yani mavi kartonun üstüne yerleştirilir. Her masadaki çocukların isimleri küçük kağıtlara yazılır ve bağılığının olduğu poşetin üzerine yapıştırılır. Etkinlik burada sona erir.

ETKİNLİĞİN ÇOCUĞA KATKILARI:
  • Öncelikle çocuk grupla çalıştığı için gruba uyum sağlar.
  • Aldığı sorumluluğu yerine getirir.
  • Balık çizerken ve boyarken yaratıcılığını kullanır.
  • Yapılan sohbet ile dil gelişimine gelişir.
  • Söz almayı, sıra beklemeyi öğrenir.






ŞARKILARLA DANS

  

    


    



   


          Çocuklara zaman zaman dans müziği açıp dans etmeleri sağlanır. Çocuklara bu etkinlikleri yaptırmak onların kendilerine olan güvenlerinin artmasına, arkadaşlarıyla olan ilişkilerini güçlenmesine neden olur. Bazı öğrenciler içi kapanık, utangaç olabilirler bu tür etkinlikler bu çocukların sosyalleşmesine katkı sağlar. Çocuklar sürekli aynı şarkıda dans ettirilmemelidir her defasında farklı  şarkılar açılmalıdır. Bu sayesinde çocuklar sıkılmaz.

ANİMASYON

LÜTFEN TIKLAYINIZ

7 Mayıs 2014 Çarşamba

MAVİ RENKTE BİR ŞEY TUT










          Oyunun oynanışı : Öğretmen tüm gruba şu yönergeyi verir: '' Herkes , bu odada benim söyleyeceğim renkte bir eşyayı bulup eliyle tutacak.. Mavi renkli bir şey tut '' .Çocuklar mavi renkli bir nesneyi bulu, bir elleri ile tutarlar. Bu nesne bir lego, bez parçası, başka bir öğrencinin üzerindeki kıyafet, perde her şey olabilir.
          Çocuklar bu oyun ile enerjilerini boşaltır, mutlu olur bir sonraki etkinliği rahatlamış bir şekilde başlarlar.

6 Mayıs 2014 Salı

FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ

HAVASIZ YERDE ATEŞ YANAR MI ?

DENEYİN AMACI: Havasız yerde ateşin yanmayacağını gözlemleyebilme.

YAŞ GRUBU: 5-6

DENEY MALZEMELERİ: 

  • Su bardağı
  • 1 adet mum
  • Kibrit
DENEYİN YAPILIŞI: İlk olarak mum yakılır ve düz bir zemine yerleştirilir. Daha sonra su bardağını mum alevini ortalayacak şekilde mumun üzerine kapatılır. Sonuç çocuklar birlikte izlenir. Fakat çocukların bu deneyin her aşamasını izlemelidir. Bunun içinde çocuklar deney yapılacak masanın etrafına daire ya da yarım ay şeklide dizilmelidir.

SONUÇ: Bardaktaki hava (oksijen) bittiği için mum alevi kısa zaman sonra sönecektir.Bizde bunu çocuklara havasız ortamda ateş yanmaz şeklinde açıklamış oluruz. Çocuklar bu deneyden sonra bazı farklı şeyleri merak edebilir o yüzden hepsine sırayla söz hakkı vermeli merak ettikleri konuları onlara açıklamalıyız. Eğer görememiş çocuklar olursa deneyi bir kez daha yapabiliriz.



                

KARA KEDİ ŞARKISI

KARA KEDİ

Dolaştım bodrum mutfak
Bulamadım hiç bir aav
Aç kaldı bizimkiler
Mırı mırı mır mır naaav

Sonunda buldum bir yol 
Kaptım köfteyi
Necla Teyza bağırdı
Korkuttu beni

Aramızda işin ne ?
Kara kedi mırnav pisst
Bodrum mutfak işin ne?
Kara kedi mırnav pisst



UYGULANIŞI ;

          Öğretmen kara kedi şarkısını çocuklara iki üç kez söyler. Çocuklara şarkıyı ezberletmeye çalışmaz. Çocuklar şarkıyı birkaç kez dinledikten sonra bazı bölümlerini zaten kendiliğinden ezberlerle.Öğretmen sınıfı isteğe göre ya üç gruba ayırıp her bölümü bir gruba verir, gruplardan sırası gelenlerin şarkı söylenirken canlandırma yapmalarını ister. Ya da çocukların hepsini ortaya halka veya sırayla dizer şarkıyı söylemeye başlar. Öğretmen şarkıyı söylerken her çocuktan şarkıyı canlandırmalarını ister. Bu etkinlik sayesinde çocuk şarkıyı dinlerken yeni kelimeler öğrenir, bu kelimeleri günlük hayatta kullanır ve kelime dağarcığı gelişir. Taklit yaparken özgüvenleri gelişir. Grup etkinliğinde yer almanın mutluluğunu yaşar. Taklitler çocukların büyük kas motor gelişimine katkı sağlar. Müzikal etkinlikler sonucunda çocuğun yaratıcılığını ortaya koymasına yardımcı olur. Bilişsel gelişimine ve soyut düşünce becerisine katkı sağlar.


 ÇOCUKLARIMIZDA KARA KEDİ ÇALIŞMAMIZ;







HAFTANIN GÜNLERİ OYUNU

     
OYUNUMUZUN OYNANIŞI ;

         Sınıftaki çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar. Daha sonra eller bırakılır ve öğretmen oyunu anlatmaya başlar. Halkadaki her iki çocuğa aynı haftanın günü verilir(örneğin Ayşe ve Hasan pazartesi, Selim ve Güler salı). Her çocuğa bir gün verildikten sonra oyun başlar .Öğrenmen pazartesi dediğinde gruptaki pazartesi günü olan iki çocuk koşarak yer değiştirir, salı  dediğinde diğer iki çocuk yer değiştirir, Pazara gelinceye kadar oyun bu şekilde devam eder. Planımızda haftanın günlerini aldığımız zaman bu oyunu çocuklara oynatabiliriz. Oyunla birlikte çocukların günleri öğrenmesi daha kolay ve eğlenceli olabilir.

          Bu oyun sayesinde çocuk ; 

  • Haftanın günlerini öğrenir
  • Çocuk koşarak, hoplayarak gün içindeki fazla enerjisini boşaltır.
  • Oyunda eş yani aynı gün olmuş çocuk arasındaki arkadaşlık bağı güçlenir.
  • Çocuğun büyük kas motor gelişimini katkı sağlar.
  • Sözel yönergelere uyma becerisi gelişir.

    HAFTANIN GÜNLERİ OYUNUNDAN  KARELER :








4 Mayıs 2014 Pazar

PARMAK OYUNU

                             HEDİYE

Ellerimi açtım, ( Eller açılır.)
Hediyemi kucakladım.( Kucaklama hareketi yapılır.)
Kitabıma sarılınca, (Sarılma hareketi yapılır.)
Ohh ne güzel rahatladım. (Derin nefes alınır, mutlu olunur. )


FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ

       Çocuklara '' çocuklar bakın fen köşemizde fasulye,nohut,mısır var. Bunları hep beraber bahçemize dikelim ve nasıl büyüdüğünü görelim ''denir. Çocukların istedikleri bir bölüm kazılarak buraya hepsinin istediği tohumu ekmesi sağlanır. Fakat kazılacak yerler çocuklar bahçeye çıkmadan önce kazılmalı hazırlanmalıdır. Daha sonra üzerini hepsinin kapatması sağlanır. Bu bitkiler büyürken çocuklar dönem dönem bahçeye götürülmeli, onların bu bitkilerini sulamalarına fırsat verilmelidir. Bu çalışma yapılırken çocuklara yardım etmeleri için okuldaki çalışanlardan yardım alınmalıdır. Çocuklar tek başına yapmakta zorlanabilir.Çocukların bitkilerin büyüme aşamalarını görmelidir.

PALYAÇONUN KARNINI DOYUR OYUNU

OYUNUN UYGULANIŞI:
        
         Oyun alanına kalın mukavvaya çizilmiş ağzı daire şeklinde oyulmuş iki tane  palyaço resmi getirilir. Yüksekliği çocukların boyuna göre ayarlanır ve çocuklar iki gruba ayrılarak her grup kendi içinde arka arkaya sıraya geçer. Hepsi sırayla ellerindeki topu palyaçonum ağzına atmaya çalışırlar. Hangi grup elindeki topları daha önce palyaçonun ağzına atar karnını doyurursa o grup birinci olur.

ARİTMATİK VE SAYI SAYMA ÖĞRENİYORUZ

MATERYALLERİMİZ :


 



 











30 Nisan 2014 Çarşamba

DENİZDE NELER VAR


  • Çocuklar yarım ay şeklinde oturtulur.Daha önce denize gidip gitmedikleri, yüzme bilip bilmedikleri gibi denizle ilgili çeşitli sorular sorulur.
  • Daha sonra denizde hangi hayvanların yaşadıkları, denizde yüzerken bir hayvan görüp görmedikleri sorulur.
  • Sonra çocuklar masalara geçer.
  • Çocuklara kartonlar, plastik tabaklar dağıtılır.Bu malzemeler ile hayallerindeki balığı yapmaları istenir.
  • Balık yaptıktan sonra çocuklara balıkları süslemek için simler, gözler, rafyalar dağıtılır.Çocuklar bu malzemelerle balıkları süsler.
  • Bazı çocuklara da hazır çizilmiş balık resimleri dağıtılır isteyen çocuklar bu balıkları boyar.
  • En son olarak mavi büyük kartonun üstüne yapılan balıklar yapıştırılır, üstleri buz dolabı  poşeti ile örtülür.

         Sonra çocuklara balıklar için kağıttan yağılan yemler attırılır.Etkinliğimiz bittikten sonra çocuklarla çocuklarla denizleri temiz tutmak hakkında soru cevap şeklinde sohbet edilir.
          Bu etkinlik sayesinde çocuklar denizde hangi hayvanların yaşadıklarını, denizlerin nasıl temiz tutulması gerektiğini öğrenirler.Aynı zamanda çocukların gelişim alanlarına da büyük  katkıları vardır.Çocuklar küçük motor kaslarının gelişmesine, yaratıcılıklarının gelişmesine, grup çalışmasında görev alma gibi gelişimlerine katkı sağlar.


29 Nisan 2014 Salı

HİKAYE OLUŞTURMA



1


2



3

4


5


6


7


BAY MİKROP

BAY MİKROP

Bay mikrop bay mikrop
 Beni hasta edemezsin 

Yemeğimi böyle yiyiyorum  
Sütümü de böyle içiyorum 

Meyveleri sebzeleri 
Bol bol yiyorum

Elimi de böyle yıkarım 
Saçımı da böyle yıkarım 

Dişlerimi fırçalarım 
Erken yatarım 

                                                                                (Tüm bölümler iki kez söylenir.)

Eğitici Drama Etkinliği


                                                    TOPLA İSİM ÇALIŞMASI

       Çocuklar okul öncesi eğitim kuruma başladıkları zaman birbirlerinin isimlerini öğrenmekten zorluk çekebilirler.Aynı zamanda öğretmeninde çocukların isimlerini daha çabuk öğrenmesi için şöyle bir eğitici drama etkinliği yaptırılabilir : 
  • Çocuklar daire olurlar .
  • Öğretmende bu daireye dahil olur ve eline bir top alır . 
  •  Öğretmen topu herhangi bir çocuğa atar var atarken benim adım ''Ayşe''  senin adın ne der.   
  •  Topu alan kişi adını söyler benim adım ''Arda'' der ve topu başka bir arkadaşına atar. 
  •  Top herkese atılana kadar oyun devam eder. 

          Bu oyunun çocuklar birbirlerinin isimlerini öğrenene kadar oynanması fayda ve kolaylık sağlar.Haftada birkaç kez oynanabilir.
          Çocuklar birbirlerinin isimlerini öğrendikten sonra bu oyun farklı şekilde oynanmaya devam edilebilir.Aynı şekilde çocuklar birbirlerine top atarlar fakat bu sefer en çok sevdiği rengi ya da oyuncağı sorabilirler.Bu seçenekler çoğaltılabilir.


27 Nisan 2014 Pazar

ANNELER GÜNÜ ÇİÇEĞİMİZ


ETKİNLİĞİN YAPILIŞI  :Çocuklara istedikleri renkte karton dağıtılır.Bu renkli kartonlardan hayallerindeki çiçek ve yaprağı kesmeleri ve sonrada kesmeleri istenir.Kestikleri çiçekleri bant ile pipete yapıştırırlar.Çocuklar bu işlemi bitirdikten sonra plastik bardakları fon kartona ile kaplarlar.Kaplama işi de bittikten sonra bardakların içine gazete kağıdı yerleştirirler ve çiçeğe içine dikerler.Böylece etkinlik tamamlanmış olur.
     
   Bu etkinlik okul öncesi çocukların küçük-büyük motor kaslarının gelişmesine katkı sağlar.Çocukların kesme-yapıştırma becerileri gelişir.Kendi çiçeklerini çizmeleri ile de yaratıcılıkları gelişir.Tüm öğretmen arkadaşlarıma ve aileleri kolay gelsin ..

BİLMECELER

Çocuklar 3 yaşından itibaren bilmecelere ilgi duymaya başlar..Okul öncesi çocuğa somut kavramları içeren bilmeceler sormaya özen gösterilmelidir. Böylece çocuğun bilmeceyi daha kolay algılayıp zihninde canlandırıp cevaplaması sağlanır.Bilmecenin cevabı bulunamadığında ipuçları verilerek cevabı çocukların bulması sağlanır.Çocuklar bilmecelerin cevaplarını bulunca kendilerine güvenleri artar, başarmanın tadını yaşar.Bu yüzden sınıfın en sessiz çocuğuna da en hareketli çocuğuna da bilmece sormaya özen gösterilmelidir.Çocukları eğlendirir, hoşça vakit geçirtir.Çocuğu keşfetmeye yöneltir.


TAŞITLARI TANIYALIM

Merhaba arkadaşlar, 
Bugün çocuklarımıza taşıtlar hakkında bilgeler vereceğiz, bilemedikleri konuları onlara öğreteceğiz.Çocuklar okul öncesi kurumuna 3-6 yaşlar arasında gelirken kuruma gelirken taşıtlar hakkında çevrelerinden duydukları kadarıyla bilgiye sahiplerdir.Biz burada çocuklarımıza taşıt nedir, taşıt çeşitleri nelerdir, taşıtları kimler kullanır ve taşıt barınakları hakkında bilgi vereceğiz.Çocukların taşıtlar hakkında bilgi sahibi olmaları onların ilkokula başladıkları zaman bazı konularda bir adım önde olmaları demektir.Çocuklarımıza taşıt konusunu verdikten sonra, onlara en çok hoşlarına giden taşıtın ya da taşıtların resmi yaptırılabilir.Herkese kolay gelsin.. 
VİDEOMUZ: 

11 Nisan 2014 Cuma

TAVUK KUKLALAR

Çocuklara bu etkinliği yaptırmamdaki amaç onların tavuklar hakkında bilgi sahibi olmaları (tavuklar nerede yaşar,tavukların kaç bacağı vardır,tavuklar ne ile beslenir).Etkinlikteki kesme, yapıştırma çalışmaları ile onların küçük kaslarının gelişmelerine katkıda bulunmaktır.Yaptırdığım etkinlik umarım işinize yarar.Mutlu günler

görmek için lütfen tıklayınız :

7 Mart 2014 Cuma

Haydi Tanışalım

Merhabalar, 

Ben burada sizlerle okul öncesi çocuklar için sanat etkinliği,müzik etkinliği,fen-doğa etkinliği ve drama etkinlikleri paylaşacağım.Elimden geldiğince sizlere çeşitli çalışmalar sunacağım.Gelecek etkinliklerde ve yayınlarda görüşmek üzere.